Kockázatkezelés a családban és a vállalkozásban

A vállakozás védeleme a koronavírus korában

2020/10/05. - írta: Zoltán az Interneten

A legnagyobb veszélyt a hamis biztonságérzet rejti.

 A koronavírus kapcsán sokan több időt kényszerülünk az otthonukban tölteni a járványoktól biztonságban. Hajlamosak vagyunk magukat abban tévhitben tartani, hogy otthon biztonságosabb, pedig a baleseti statisztikák szerint a legtöbb súlyos baleset a háztartásokban történik.

 A COVID19-nél sokkal több embert érint egy régi fenyegetés a kibertámadás.

 A lakosságot is kellemetlenül tudja érinteni néhány ellopott adat, feltört közösségi oldal vagy egy lenullázott bankkártya vagy hitelkártya. A modern lakásbiztosításoknak már része az internetes jogsértések elleni védelem, valamint a számítástechnikai eszközök meghibásodása esetén nyújtott asszisztencia szolgáltatás. 

 Mi a helyzet a vállalkozásokkal? 

Egy 2018-as felmérés alapján a magyar lakosság negyede totális analfabéta informatikai szempontból, és a lakosságnak csak a fele rendelkezik elfogadható szintű informatikai ismeretekkel. A vírushelyzet hirtelen arra kényszerítette az embereket, hogy életük jelentős részét a digitális térbe kényszerítsék. De senki nem volt, aki felkészítse őket annak a használatára a veszélyekről nem is beszélve.

A GDPR bevezetése bennünket vállalkozókat is arra kényszerített, hogy nagyobb figyelmet fordítsunk a személyes adatok védelmére. Ám az új adatvédelmi törvénynek ebben a rohamosan fejlődő világban szinte lehetetlen maradéktalanul megfelelni. Ugyanakkor az ügyfelek oldaláról jogos lehet egy kártérítési igény legyen szó internetes vásárlásról, vagy a személyes adatok védelmének akaratlan megsértéséről. 

Milyen veszélyek fenyegetnek egy vállalkozást a digitális világban? 

Adatlopás, adatvesztés során hardver és szoftverhiba miatt is veszélybe kerülhetnek fontos vállalati adatok. A helyreállítás, ha egyáltalán lehetséges tetemes költségeket jelenthet egy vállalkozás számára.

 Az utóbbi időben megszaporodó zsarolóvírusok vagy más vírustámadások akár meg is béníthatják a vállalat működését. A zsarolóvírusok második generációja a titkos adatok kiteregetésével jogi eljárásokat is vonhat maga után. Magyarországon már szinte nemzeti sportnak lehetne minősíteni a szoftverhamisítást, alig van olyan háztartás, ahol jogtiszta (és nem feltört) számítógépes programokat futtatnak. Ezek a számítógépek hemzsegnek a zombivírusoktól. A zombiszámítógépek tömegével pedig még nagyvállalati szervereket is meg tudnak bénítani a hacker-ek. Ezek a támadások termeléskieséshez azzal együtt bevételkieséshez vezethetnek pont akkor amikor épp több pénzre lenne szükség a cég biztonságának megerősítéséhez. Egy kártérítési ügyben pedig csillagászati bírságok születhetnek, de a perköltségek, ügyvédi költségek is tetemes részét képezhetik a vállalkozással szemben támasztott kárigényeknek.

  És mi a helyzet a humánerőforrással? 

 Egy társasvállalkozás életében komoly probléma lehet a kulcsemberek kiesése bármely okból, egy szakembert elvesztését hosszú ideig megsínyli a vállalkozás. A lojalitás programok segítségével kettős védelem is kialakítható, mely hosszú távon is segítséget nyújt a vállalkozásnak és a munkavállalónak egyaránt.

 Ha valakinek volt része az állami egészségügyi ellátásban mostanában, biztosan észrevette, hogy az erőforrások 90%-át a járvány elleni védekezés emészti fel, más betegségek várólistára kerülnek. Ez elhúzódó táppénzhez, munkaerőkieséshez vezethet, ami végül termeléskiesést is jelenthet nem beszélve az új munkaerő betanításának költségeiről. A lojalitás program részeként a kulcsemberek és a munkavállalók is hozzáférhetnek a korszerű magasszínvonalú magánklinikai ellátásokhoz. Hamarabb vissza tudnak térni a termelésbe, másrészt a vállaltba vetett bizalmuk is felértékelődik. Kutatások szerint a bérek emelése egy szinten túl nem növeli a munkavállalók hűségét, de a gondoskodás igen. Ma már kártérítésre szakosodott ügyvédi irodák sikerdíjért cserébe vállalnak 10 milliós baleseti kártéritési ügyeket, és "homeoffice" korában egyre nehezebb meghúzni a határt a munkahely és az otthon között. A balesetekkel az a legnagyobb baj, hogy váratlanul érik az embereket, de nem feltétlenül kell felkészületlenül érniük egy vállalkozást.

 Összefoglalva a megfelelő védelem biztosítása valódi segítséget nyújt a biztosítottal szemben támasztott kártérítési igények esetén, fedezetet nyújt üzemszünet veszteség esetén, téríti a helyreállítási költségeket, nemzetközi jogi segítséget nyújt, per és ügyvédi költségeket térít, és nem utolsó sorban óvja a humánerőforrást, csökkenti a fluktuációt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kockazatmentes.blog.hu/api/trackback/id/tr9316227784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása