Kockázatkezelés a családban és a vállalkozásban

Nyugdíjbiztosítás? Ne szennyezd ezzel a hírfolyamot!

2020/09/21. - írta: Zoltán az Interneten

 Ma belefutottam egy CIG Pannónia hirdetésbe. "Legyen ön is nagynyugdíjas..." "A CIG elhozza a gondtalan nyugdíjas éveket..."

 A hirdetés alatt elég sok negatív komment született. A biztosítónak írták, de a kommentekből úgy tűnt, az emberek azon vannak felháborodva, hogy nekik kellene gondoskodni a saját nyugdíjas éveikről. Egy kicsit rosszul fogalmaztak, mert a kisnyugdíjasokkal állítottak szembe a jómódú nyugdíjasokat, és azután itt le is ragadt egy csomó ember.

 Igaz pénzügyi szempontból van most egy korosztály, aki ha nem tett félre eddigi élete során, ki van szolgáltatva az állami nyugdíj és egészségügyi rendszernek. Én úgy látom, hogy az emberek még mindig nem akarnak szembenézni azzal, hogy már nem az állam feladata (az alkotmány szerint!) az, hogy gondoskodjanak az idősekről. Ezt az új alkotmány a család, a gyerekek nyakába varrta, ami erkölcsileg talán rendben is van, de bizonytalan, hogy a jövőben képes lesz-e eltartani a saját családja mellett az idős szüleit az új generáció. Már most is vannak olyan pénzügyi megoldások, melyek segíthetnek ebben.

 A kormánynak az lenne a legjobb, ha az emberek önként visszaadnák a megkeresett pénzüket az államnak pl. Állampapírt vennének rajta, vagy befizetnének egy csomó adót, hogy majd, ha egyszer... ha megérik az emberek azt a kort.

 Az állampapír egy nagyon biztonságos, és rugalmas megtakarítási forma. Sávos kamatozású változatával akár évi 5-6% hozamot is el lehet érni. Ezzel csak az a baj, hogy kb. ennyi az infláció. Szóval, ha valaki állampapírban tartja a pénzét, örülhet, ha épp megőrzi az értékét a nyugdíjas vagy beteges éveire.

De mi a helyzet a biztosítóval? A biztosító jó befektető. Az emberektől összegyűjtött pénzt befekteti, abból levonja belőle a működési költségeit, tartalékot képez az esetleges, vagy várható kifizetésekre.

A CIG Pannónia történetesen saját alapkezelővel is rendelkezik. Az ilyen befektetési alapokba előre lefektetett szabályok szerint vásárolhat a biztosító értékpapírokat (részvényeket, vállalati kötvényeket, állampapírokat), hogy az azokon szerzett hozammal növelje a megtakarítás értékét.

Bár a hírekben sok támadás érte az utóbbi időben a Pannónia biztosítót, én azért kíváncsi voltam milyen hozamokat lehetett elérni a CIG eszközalapjaival.

Az elmúlt hat hónapban néhány nagyon jól sikerült alap hozama (6 havi)

  • (Nyugdíj) Jangce Kínai Pro Részvény Eszközalap 37,94 %
  • (Nyugdíj) Globális Fejlett Piaci Pro Részvény Eszközalap 34,63 %
  • (Nyugdíj) Mozaik Fejlődő Piacok Pro Részvény Eszközalap 32,24 %
  • (Nyugdíj) Metallicum Pro Árupiaci Eszközalap 31,15 %
  • (Nyugdíj) Észak-amerikai Pro Részvény Eszközalap 28,94 %

Az adatokat a Profitline honlapjáról gyűjtöttem, rendszeresen közlik a nagyobb biztosítók eredményeit. Szép kis summa fél év alatt.

A hirdetésben egyébként nyugdíjbiztosításra utaltak, amit adóbevalláskor évi 20% adóvisszatérítéssel is ki lehet egészíteni.
 Mi a különbség a magánnyugdíjbiztosítás és az TB nyugdíj között?

Az előbbit neked kell fizetned a választott biztosítónak, míg az utóbbit vonják a fizetésedből. Kivéve, ha KATÁS vállalkozó vagy, akkor persze nyugdíjad is jelképes lesz csupán.

A magánnyugdíjat mindenki magának fizeti, a TB nyugdíjat nem magunknak fizetjük, hanem a most élő nyugdíjasoknak. Hogy hova lett az a pénz, amit ők fizettek?

A magánnyugdíjra akkor leszel jogosult amikor eléred a szerződéskötéskor törvényben meghatározott nyugdíjjogosultságot, a TB rendszerben pedig akkor, amikor az aktuális törvényi feltételek ezt lehetővé teszik. Ha emelik a nyugdíjkorhatárt, később.

Ha nem éred meg azt a kort, a megtakarításod a kedvezményezettet illeti. Ez lehet feleség, gyerek, szerető, vagy akár több személy is egyszerre, de ha nincs jelölve senki, akkor az elhúzódó hagyatéki eljárás során valakit törvényes örökösnek kiáltanak ki és az/azok kapják a pénz. A TB nyugdíjnak, ha nem éred meg, egy évig 60% utána 30%-a az özvegynek jár, a többi meg a nagy közösbe.

A megéred azt a bizonyos 65 éves kort, magánnyugdíjadat egy összegben kifizeti neked a biztosító, de kérheted életjáradék formájában is, vagy befektetheted belátásod szerint akár egy másik alapkezelőnél is, hogy az államtól kapott nyugdíjadat egészítsd ki vele, mert a kettő nem zárja ki egymást. A magánnyugdíj pusztán egy választható kiegészítő szolgáltatás.

A lakosság öregszik, egyre több a nyugdíjas és egyre kevesebb fiatal akar Magyarországon dolgozni, adózni. Akármennyire is roskadozik az egészségügyi rendszer az átlag életkor egyre csak nő. Ebből is következik, hogy a jelenlegi állami nyugdíjrendszer hosszú távon nem fenntartható épp ezért az állam adókedvezményekkel próbálja terelni a lakosságot az öngondoskodás felé. Az egyik ágon a nyugdíjbiztosítások ágán ez azt jelenti, hogy ha valakinek keletkezik személyi jövedelemadója, a nyugdíjmegtakarítása után 20%-ot (max. 130000 Ft) vissza is igényelhet a nyugdíjbiztosítási számlájára, ezzel is gyarapítva megtakarítását. Emlékszel az elmúlt félévben 37% hozamot szerzett a CIG Pannónia, ehhez kapsz még 20%-ot a befizetett pénzed után. A biztosító a befektetési alapban lévő pénzt újra befekteti ez kamatos kamatot jelent neked. Az adóvisszatérítést a legtöbb biztosító külön számlán vezeti. Viszont ennek ára van. Más befektetésekkel szemben a nyugdíjcélra záradékolt megtakarításból csak nagyon kemény 20% büntetőkamattal lehet idő előtt pénzt kivenni. Ezért oda mindenképp olyan pénzt érdemes befektetni, amit nélkülözni tudsz 65 éves korodig. Ettől függetlenül a legtöbb biztosítónál lehetőség van eseti díjak befizetésére, amit tisztán befektetés céljából használsz, és bármikor ki is vehetsz. Természetesen ennek is megvannak a maga költségei, de egy élő szerződéssel fél éves időtávon túl már ezzel is el lehet érni szép eredményeket egy szerencsés időszakban.

A legnagyobb hozamot részvényalapokban lehet elérni, de ezeknek erősen tud ingadozni az árfolyama. Ezt valamennyire mérsékelni tudja, ha a biztosító mögöttes alapokba (alapok alapjába) fekteti a pénzt. Ezért az ajánlás az, hogy részvényalapokba hosszú távon fektessünk, hogy a kívánt célt biztosan elérjük. Ez 10-15 évet jelent, ami mondjuk ideális lehet, ha gyermekünk számára gyűjtünk, de kockázatos választás, ha már csak 5 évünk van a nyugdíj elérésére. Erre van más jobb befektetési forma.

Van egy másik adókedvezménnyel támogatott öngondoskodási forma, a nyugdíjpénztár, ahol szintén visszaigényelhető a 20% (ez esetben 150000 Ft/év), de mivel ugyan ezen a pénztári ágon egy sokkal rugalmasabb adókedvezményes önsegélyező rendszer is elérhető, ezt nem részleteztem.

Ha valaki időben elkezdi a megtakarítást, biztosan nem lesznek anyagi gondjai időskorában, de ha valaki csak később kap észbe, már jóval többet kell félretenni ugyanazért az életszínvonalért. Ráadásul orvoshoz is egyre többet kell járni, az egészségre is többet kell költeni. Szerintem megtakarítani sokkal jobb mint bajban futni a pénz után.

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kockazatmentes.blog.hu/api/trackback/id/tr5116208314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása